Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Afrikai fehérhasú törpesün

Elvihető törpesünik

SimpleBreed

Afrikai fehér hasú törpesün / Atelerix albiventris

A kedvtelésből tartott sündik népszerűsége nőtt az elmúlt években. Annak ellenére, hogy ők nem azok a nagyon bújós háziállatok (tüskés külső miatt), ezek az aranyos kaktuszok szórakoztatóak, és másfajta kielégítő kisállat-élményt kínálnak nekünk.
Testhossza 12-23 centiméter, kifejlett tömege 255-540 gramm.
Az afrikai törpesün várható élettartama átlagosan 4-6 év között van, megfelelő gondozással és egészséges életkörülményekkel.
A sünik éjszakai állatok, nappal alszanak és éjszaka pedig aktívak.

Történetük

Az Európa, Ázsia és Afrika területeiről származó sünik arról kapták a nevüket, hogy hogyan néznek ki, és hol szeretnek élni. Orruk hasonlít egy disznóhoz és gyakran megtalálhatók a cserjék és a fák aljában.

Gondozás

Lakhely: A vadonban a sünik nagyon aktívak, másznak, ásnak, úsznak, és több kilométert lefutnak egy éjszaka alatt. Emiatt a süni lakhelyének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy természetes viselkedését lehetővé tegye. Minimum 100 x 50 x 50 cm-es ketrec vagy sünbútor ajánlott.
A sünik magányos állatok, nem igényelnek társaságot.
A lakhelyet közvetlen napfénytől és huzattól védve kell elhelyezni.
Elmondható, hogy a sünik általában egy helyre piszkítanak, így azt érdemes 1-2 naponta kitakrítani, így az egész ketrecben ráérünk 1-2 hetente almot cserélni.

Futókerék: A futókerék nagyon fontos a sün egészségének megőrzésében. A süniknél fennáll az elhízás veszélye. A kerék kiválasztásánál győződjünk meg arról, hogy a kerék sima és nem lyukacsos; a lábuk beszorulhat a lyukakba, és akár a láb törését okozhatja. Ideális esetben a kerék átmérője 30 cm.

Bújó: Napközben a süni elbújik és alszik. Ehhez tökéletes egy bújózsák vagy egy házikó. Mi inkább a bújózsákot javasoljuk, mivel ezeket polárból készítjük, mely melegen tartja a süni testét.

Játékok: Kiváló játékok lehet a csövek vagy plüssállatok ezen kívül a futókerék nagyon fontos.

Hőmérséklet

A süni otthonának másik fontos szempontja a megfelelő hőmérséklet fenntartása. A sünik 23-29°C közötti hőmérsékleten érzik magukat a legjobban. A hideg hőmérséklet miatt a süni megpróbálhat hibernálni, ami végzetes lehet a fogságban tartott állatoknál. Ha a hőmérséklet csökken, akkor érdemes fokozatosan megemelni a hőmérsékletet egy fűtőpárna vagy egy melegítő izzó segítségével.

Táplálkozás

A vadonban a sünik étrendje rovarokból, növényekből és gyökerekből áll. Ezt a táplálkozást fogságban nehéz biztosítani számukra. Fő táplálékuk a száraz macskatáp vagy a kisméretű száraz kutyatáp. Itt nagyon fontos kihangsúlyoznunk, hogy az afrikai fehérhasú törpesün laktóz érzékeny, így kerüljük azokat a tápokat, amik nem laktózmentesek.
Pár megfelelő táp: Hill"s, Happy Cat/Happy Dog, Acana, Orijen, Taste of the Wild.

Érdemes a tápot kiegészíteni élő eleséggel. A tücskök, csótányok és a lisztkukacok a kedvenceik. Egyéb alkalmi ételként adható ételek közé tartozik a rántotta vagy főtt tojás, borsó, brokkoli, alma, burgonyapüré, főtt bárány, csirke vagy darált hús.

Friss víz mindig legyen a süni előtt, ez lehet önitatóba vagy kerámia tálba.

Kézhez szoktatás

Amikor először kerül hozzánk süni, fontos, hogy magunkhoz szoktassuk őket. A legtöbb süni megszokja az érintést, ha gyakran foglalkozunk velük. Eleinte a süni természetes ösztöne miatt összegömbölyödhet. Egy idő után, kellő türelemmel, a süni ellazul és megnyílik előttünk. A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt a folyamatot gördülékenyebbé tegyük, ha minél fiatalabb korban kerül hozzánk. Vigyázzunk, hogy ne ijesszük meg sünit.

Ápolás

A sünik viszonylag tiszta állatok, a fürdetést szoktuk javasolni, abban az esetben, ha összepiszkítaná magát (tüskéit és karmait).
Amire főként szükségük van az a karomvágás, mivel nem tudjuk megteremteni a természetes élőhelyüket, így nem tudják lekoptatni saját maguknak a karmokat. Ha úgy döntünk, hogy mi magunk vágjuk le, legyünk nagyon óvatosak, érdemes előtte pár videót megnézni erről.

További információk a törpesünik tartásáról: varjuvolgyi.hu


>> Csatlakozz FACEBOOK oldalunkhoz ITT << a rendszeres friss képekért, videókért!

Kapcsolatfelvétel


Zugló Kisállat:
Nyitvatartás: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed ZuglókisállatZugló Kisállat: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.