Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Madárpók

Kéklábú madárpók / Chromatopelma cyaneopubescens

Ez a pók egy dél-amerikai tarantula nemzetség sorait gyarapítja. Fémes kék lábakkal és kék-zöld testével közismert nevén zöldpalackos kék tarantulaként a rokonaihoz képest aktívabb és gyorsabban növekvő tarantula különösen kedvelt típus a póktartók körében.

Természetes élőhelye

Ez a madárpók Észak-Venezuelában honos, leginkább a Paraguana-félsziget száraz, ágas-bogas helyein lelhető fel. Jó a szárazság- és hőtűrőképessége, otthonában nem ritka a 30-40%-os páratartalom és a 26-30 °C-os meleg. A sikeres vedléshez azonban olyan helyet keres magának, ahol a páratartalom megközelítőleg eléri a 60-70%-ot.

Kinézete

A madárpókok világában ez a példány a legkülönlegesebb külsővel rendelkező tarantulák egyike. Fiatal korában fekete és narancssárga színekben tündököl egy egyedi mintával a potrohán. Ahogy nő, úgy válik egyre színesebbé és lesz látható rajta a kék színezet. Testhossza nem haladja meg a 7-8 centimétert, lábfesztávolsága extrém esetben eléri a 26 centimétert. Mindent figyelembe véve közepes növekedési ütemben a lábainak hossza körülbelül 11,5 centimétertől 15 centiméterig fejlődik ki teljes méretére.
 
Fiatal egyedKifejlett egyed
 

Viselkedése

Ezekről a tarantulákról elmondható, hogy a magatartásuk defenzív. Új helyen ijedősek és rendkívül gyors mozgásuk miatt egy pillanat alatt eltűnnek a terráriumban. Enyhe méreggel és apró szőrszálakkal rendelkeznek, amit nem hezitálnak kilövellni magukból ha fenyegetve vagy zavarva érzik magukat annak ellenére, hogy engedelmesnek tűnnek. Ugyanakkor a mérge emberre veszélytelen, a táplálékszerzéshez és annak fogyasztásához használja.

Nemek közti különbségek

Lényeges különbség, hogy a tarantulák ezen törzséből a hím élettartama 3-4 évre tehető, míg a nőstény példányok akár 14 évet is élhetnek. Ezen kívül alapvetően van pár eltérés. A nőstény tarantulák nagyobbak, vaskosabbak és általában színesebbek. Legpontosabban azonban a vedlésükből lehet azonosítani a pókok ivarát. A levedlett bőrben találhatóak a párzószervek, amik a 4. vedléstől láthatóak. Ha a vedlésen a has belső felében látható egy kis zsebecske (spermatartó), akkor az állat nőstény, ha nem látunk semmit, akkor hím.

Tartása

A kék lábú madárpók kifejezetten jól kezelhető, strapabíró példány. Ezen tulajdonsága miatt javasolt kezdő tarantulatartóknak is.
Szobahőmérsékleten kell tartani, de éjjel elegendő számára a 22 °C. A magas páratartalmat biztosítani kell a terráriumban, főleg vedlés idején. Ha a páratartalom alacsony, a vedlés nem megy végbe, és az állat elpusztul. Minden vedlés egyúttal kockázatot jelent a pókok számára.

Terrárium:
Fiatal állat esetén érdemes egy kisebb dobozban tartani (kb. 10x8x5 cm). Nagyságrendileg a doboz hossza a pók testhosszának négyszerese kell legyen, hogy a tarantula kényelmesen elférjen benne. Ahogy nő úgy kell fokozatosan nagyobb dobozt/terráriumot biztosítani neki, ám mindig a méretéhez viszonyítva, mivel egy számára túl nagy terráriumban nem találja meg a táplálékát, így kockáztatva az éhhalált Magas tőzegen tartsuk az állatot, javasolt egyik oldalát szárazabban míg a másik oldalát nedvesebben tartani.

A felnőtt tarantulának elég egy 30x30x30 centiméteres terrárium, de ha lehetőség adódik, akkor szerezzünk be egy 40 centiméter magasságút, mivel szereti a hálóját minél magasabbra szőni.

Berendezés, felszerelés

A legfontosabb kellék a terráriumba az itatótál. A madárpókok számára elengedhetetlen a sok víz, ezért az itatótálnak mindig tele kell lennie. Ugyanakkor a méretéhez megfelelőt kell választanunk, mivel a túl nagy tálba belefulladhatnak. Az élő növények kerülendők, mert a pók egészen pici korától kialakítja a saját hálórendszerét, ezáltal a növényeket is beszövi és azok nem maradnak meg. Műnövényeket és faágakat érdemes elhelyezni a terráriumban, azokat ugyanúgy beszövi, így tud magának egy számára biztonságot jelentő nagy és kusza hálórendszert kialakítani.


 

Táplálása

Itatása: lásd feljebb

Etetése: A madárpókok etetése egyszerű. A felnőtt állatok mindent elfogadnak, amivel etetjük őket. Mindig akkora rovart kínáljunk a pókunknak, amekkora az állat potroha.

Felnőtt állatok esetében: sáska, tücsök, csótány, gyászbogárlárva, egynapos egér

Heti egyszer-kétszer kell őket etetni, szigorúan e célra gyártott, hosszú csipesszel, a maradék élelmet másnap ki kell venni. Mint a legtöbb tarantula, ez az egyed is visszautasítja a táplálékot ha megkezdődött a vedlése. Ha a pók nem fogadja el a felkínált élelmet hetekig (akár hónapokig), valamint sok időt tölt rejtőzködve a hálójában és kaparékában, nem kell megijedni, türelmesnek kell lenni. Elő fog jönni a vedlés után hatalmas étvágy kíséretében. Ennek ellenére minimum egy hétig nem szabad étellel kínálni vedlés után, mert meg kell szilárdulnia az állat kitinpáncéljának és csáprágójának. Ha frissen vedlett állathoz teszünk be rovart, az könnyen kárt tehet a pókban, ezért próbáljunk meg frissen leölt élelemmel kínálni.

Egyéb tudnivalók

  • A madárpókok a hátukon vedlenek, ilyenkor felveszik a „halál pózt”.
  • Vedlés közben tilos az állatot mozgatni vagy zavarni!
  • Ritkán fordul elő, de néha egy évig sem esznek. Itatni ellenben mindig kell!

Chromatopelma cyaneopubescens mint gyűjteményünk ékköve

Mindent összevetve kevés ennél jobb tarantulát találhatunk, hiszen ez a példány nem csak gyönyörű a metálos-kékes lábaival, zöldes testével és arany potrohával, de egészen könnyen kezelhető. Madárpóktenyésztőknek, -tartónak és akár kezdőknek is tökéletes választás.

>> Csatlakozz FACEBOOK oldalunkhoz ITT << a rendszeres friss képekért, videókért!

Kapcsolatfelvétel


Zugló Kisállat:
Nyitvatartás: 10-18:30 óráig, Szombaton: 10-15 óráig
SimpleBreed ZuglókisállatZugló Kisállat: Budapest, 1147, Balázs utca 64.
Kövess a Facebookon!
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.